Bio-katoen

Waarom biologisch katoen?

Katoen is van oudsher de meest gebruikte grondstof voor de productie van textiel. Helaas is de teelt van katoen is niet bepaald milieuvriendelijk. Bijna 20% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt bij de teelt van katoen!

Biologisch katoen,ook wel organisch katoen genoemd, wordt verbouwd zonder die chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en insecticiden. De velden worden op natuurlijke wijze bemest (dus geen kunstmest), schade aan gewassen wordt tegengewerkt met plaagbestrijdende insecten, onkruid wordt gewied met schoffels, tractoren en met de hand. Bovendien mogen er geen genetisch gemodificeerde planten worden gebruikt. Met andere woorden: niks kunstmatigs.

En dat betekent: veel minder impact op de natuur en de lokale bevolking. En ja, dat is misschien iets duurder, maar dan draag je wel iets dat écht goed voelt. Ook fysiek, trouwens… want biologisch katoen ademt meer en is beter voor het natuurlijk evenwicht van je huid (logisch, want het is puurder en natuurlijker). Het geeft doorgaans minder snel irritaties en exceem, helemaal als je een gevoelige huid hebt.

Om erop toe te zien dat biologisch ook écht biologisch is, kijk je best naar het GOTS- label. Ik werk overigens ook enkel samen met leveranciers die dit label dragen.

 

Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel en garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten.

 

 

Organic Blend

Nieuw in de collectie zijn de organic- blends: een combinatie van 70% bamboe en 30% bio-katoen. Ze zijn verkrijgbaar in t-shirts met korte mouwen voor zowel dames als heren van maat S tot XXL.

 

 

Wil je meer weten waarom ik voor deze duurzame materialen koos, dat lees je hier.