Mijn verhaal

Wie ben ik?

Ik ben Klaar en ik ben een dromer, altijd geweest en nog meer geworden sinds ik zelf kinderen heb.
Wat ik zo fantastisch vind aan die kinderlijke naïviteit is dat ze je in staat stelt om ongeremd te kunnen denken en fantaseren. Ze laat je geloven dat jij en ik de wereld kunnen verbeteren. Als ik naar mijn kinderen luister, geloof ik er weer in dat we samen de wereld kunnen verbeteren. Ik geniet van hun prachtige ideeën en stimuleer ze om er ook iets mee te doen. Dat is nu waar ik graag voor wil staan: de vrolijke volwassene die op een positieve manier het bewustzijn van kinderen en hun ouders wil laten ontkiemen. Gewoon door even stil te staan dat we zorg moeten dragen voor elkaar én voor de natuur en hoe ieder van ons daar vandaag nog mee kan starten.
Ik ben begonnen met shirts te maken voor mijn oudste zoon, die zijn goesting niet vond in de jongensafdeling waar drukke prints en  sombere kleuren vaak de rekken vullen. Kleurrijke shirts met dieren, liefst speciale dieren, dat is wat hij wou. Omdat er in vrienden- en familiekring nog meer enthousiastelingen waren, maakte ik verschillende shirts met uitzonderlijke beesten. Als leuke extra hing ik er altijd een kaartje aan met info over het afgebeelde dier.
Ik hoop nog vele shirts te mogen ontwerpen en zo mijn steentje bij te dragen aan een mooiere, duurzame mode. Jullie voorstellen en feedback zijn zeker welkom.

ARTamandua, it’s all in the name

Hoe ik aan deze naam kwam?

Simpel, de combinatie van mijn eerste grote liefde: kunst of ART én een bijzonder dier: de TAMANDUA of boommiereneter.
De liefde voor dieren is samen gekomen met de liefde voor de mannen in mijn leven: zij konden er zo gepassioneerd over vertellen dat het mee een deel van mijn verhaal is geworden.

Ik heb er ook een filmpje over gemaakt 😉

Het verhaal van het dierzaam shirt

Bij mijn zoektocht naar een duurzaam shirt kwam ik al snel uit bij bamboe en ik zal jullie vertellen waarom:

•Bamboe groeit op gronden die ongeschikt zijn voor landbouwgewassen.
•Bamboeteelt is duurzamer dan katoenteelt omdat bamboe drie keer per jaar bijgroeit, zonder chemische middelen en zonder water uit irrigatie, enkel regenwater is voldoende.
•Bamboe groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen! Dit kan belangrijk zijn voor mensen die allergische reacties vertonen tov kleding, bamboe is voor sommigen een oplossing.
•Bamboe groeit erg snel, de opbrengst van bruikbare vezels per ha ligt hoger dan bij katoen.
•Bamboe groeit verder na het kappen, het wortelgestel blijft in de bodem en beschermt deze tegen erosie.
•Bamboe absorbeert meer CO2 dan bomen en produceert meer zuurstof dan bomen.Verder heeft bamboe nog een aantal voordelen:•Bamboe stof voelt bijzonder zacht aan.
•Kleding van bamboe is aangenaam in de zomer en de winter. Bamboevezels ademen beter dan katoenvezels. Daardoor is bamboe kleding behaaglijk warm in de winter en heerlijk fris in de zomer.
•Bamboe vezels zijn van nature hypo-allergeen. De anti-bacteriologische eigenschappen maken dat bamboe kleding zweetgeurtjes opvangt en langer neutraliseert, je zal dus langer fris ruiken met een bamboe shirt.
•Mensen met huidirritatie of allergische reacties op kleurstoffen in kleding kunnen geholpen zijn met bamboe kleding.

De verwerking van bamboe tot shirt

De productie van onze kleding gebeurt in Portugal met partners die werken voor de veeleisende Europese modemarkt. Onze confectiebedrijven garanderen goede werkomstandigheden en faire (eerlijke) lonen. Wij bezoeken geregeld onze partners en de naaiateliers om dit te kunnen controleren. Persoonlijk contact is belangrijk om de fairtrade principes ook op de werkvloer te handhaven.Onze kleding is Oeko-Tex®Standard 100 gecertificeerd. Dit certificaat garandeert dat onze bamboekleding vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens.

Ook over het model van het shirt is nagedacht en deze heb ik ook zelf mee getekend:De achterzijde van de shirts is wat langer dan de voorkant, zodat de rug niet snel bloot komt bij het bukken. Ook aan de mouwen werd een goed rekbare mouwcuff voorzien, zodat je de mouwen makkelijk zelf kan opstropen. De mouwen zijn ook lang genoeg, zodat je bij koude je handen erin kan stoppen.
Shirts zijn verkrijgbaar in de kleuren: olijfgroen, warm geel, diep rood, donkerblauw en ecru.
Deze shirts zijn enkel met lange mouwen verkrijgbaar in de volgende maten: 110/116, 122/128, 134/140, 146/152, 158/164, 170.
Ze bestaan uit 95% bamboe en 5% elastaan.

Op zoek naar betaalbare alternatieven

Aangezien aan bamboe een hoog prijskaartje hangt, ben ik op zoek gegaan naar een budgetvriendelijker, maar toch een waardig duurzaam en ecologisch alternatief: bio-katoen!

Waarom biologisch katoen?

Katoen is van oudsher de meest gebruikte grondstof voor de productie van textiel. Helaas is de teelt van katoen is niet bepaald milieuvriendelijk. Bijna 20% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt bij de teelt van katoen!

Biologisch katoen,ook wel organisch katoen genoemd, wordt verbouwd zonder die chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en insecticiden. De velden worden op natuurlijke wijze bemest (dus geen kunstmest), schade aan gewassen wordt tegengewerkt met plaagbestrijdende insecten, onkruid wordt gewied met schoffels, tractoren en met de hand. Bovendien mogen er geen genetisch gemodificeerde planten worden gebruikt. Met andere woorden: niks kunstmatigs.

En dat betekent: veel minder impact op de natuur en de lokale bevolking. En ja, dat is misschien iets duurder, maar dan draag je wel iets dat écht goed voelt. Ook fysiek, trouwens… want biologisch katoen ademt meer en is beter voor het natuurlijk evenwicht van je huid (logisch, want het is puurder en natuurlijker). Het geeft doorgaans minder snel irritaties en exceem, helemaal als je een gevoelige huid hebt.

Organic Blend

Nieuw in de collectie zijn de organic- blends. Ze zijn vervaardigd uit 70% bamboe en 30% bio-katoen. Deze zijn verkrijgbaar in t-shirts met korte mouw voor dames en heren van maat S tot XXL.

Alle shirts, hoodies en sweaters die ik aankoop zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation en zijn GOTS- gecertificeerd.


Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel en garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten.


Fair Wear Foundation is geen label, maar een internationaal multistakeholderinitiatief voor goede arbeidsomstandigheden in de textielsector, dat ervoor zorgt dat mensen een eerlijk loon krijgen en in goede omstandigheden kunnen werken.

Inkt op waterbasis

Elk ontwerp heb ik zelf getekend en bedruk ik met de hand met watergedragen inkten om zo min mogelijk het milieu te belasten.